Odrasel moški

”1 Tim 5:8  Če kdo za svojce, posebno za domače, ne skrbi, je zatajil vero in je slabši od nevernika” Odrasel moški se obnaša kot dobri oče. Mora delati, mora prinašati denar, mora skrbeti za svoje materialno in čustveno. Šele takrat je moški odrasel. 

Neumne sanje, vedno nove ideje, nevztrajanje, zaganjanje, zahtevanje nerealnega in trmanje, je otročje. 1 Kor 13:11 Ko sem bil otrok, sem govoril kakor otrok, mislil kakor otrok, sklepal kakor otrok. Ko pa sem postal mož, sem prenehal s tem, kar je otroškega.

Otroci obupajo, se jokajo, zato jih ženske podzavestno želijo uničiti, ker niso odrasli moški. Jouze 1:Ali ti nisem ukazal, krepak in odločen bodi? Ne boj se in se ne plaši; kjer koli boš hodil, bo s teboj GOSPOD, tvoj Bog.«

Jakob 1:Prosi pa naj v veri, ne da bi kaj dvomil; kdor dvomi, je namreč podoben morskemu valu, ki ga veter dviga in premetava. Tak človek naj ne misli, da bo kaj prejel od Gospoda: mož, ki je v duši razdvojen, nestanoviten na vseh svojih poteh.

Jaz sem bil v duši velikokrat razdvojen, zato sem večkrat uničil vse.

Odrasel moški trdo dela za Boga, premaguje vse ovire in vztraja na poti v dobrem in slabem. To je osnova moškega. Ženska se z veseljem priključi takemu, a malo je takih, zato morajo moški najprej postati odrasli moški.

Kološanom 3-23 Kar koli že delate, delajte iz srca, kot da delate za Gospoda, ne za ljudi, 24 saj veste, da boste v povračilo prejeli dediščino od Gospoda. Služíte Gospodu Kristusu.

Rimljanom 12:11 Ne popuščajte v lenobi, temveč bodite goreči v duhu, služíte Gospodu. 12 Veselite se v upanju, potrpite v stiski, vztrajajte v molitvi.

Družil sem se tudi z ljudmi, ki so radi veliko govorili, pa malo delali, zato sem postajal šibek, živčen, nezaželen.

Pregovori 14:23 Vsak trud prinaša dobiček, beseda na ustnicah pa le pomanjkanje.

Tudi tole sem počel in delal napako…
 
Filipljanom 2:14 Vse delajte brez godrnjanja in preračunljivosti.
 
Družil sem se tudi s takšnimi:
 
Pregovori 18:Kdor je malomaren pri svojem delu,
je brat podiralcu.

Pa še nekaj o tem, kako biti dober mož…

1 Peter 3:Prav tako možje! Z razumevanjem živite s svojimi ženami, v časti jih imejte kot nežnejša bitja, saj so skupaj z vami tudi one deležne milosti življenja. Tako ne bo vašim molitvam nič v napoto.

Efežanom 5:21 Iz strahospoštovanja do Kristusa se podrejajte drug drugemu. 22 Žene naj bodo podrejene svojim možem kakor Gospodu, 23 mož je namreč glava ženi, kakor je Kristus glava Cerkvi: on, odrešenik telesa. 24 In kakor je Cerkev podrejena Kristusu, tako naj bodo v vsem žene možem. 25 Možje, ljubíte svoje žene, kakor je Kristus vzljubil Cerkev in dal zanjo sam sebe, 26 da bi jo posvetil, ko jo je očistil s kopeljo vode z besedo, 27 tako da bi sam postavil predse veličastno Cerkev, brez madeža, gube ali česa podobnega, da bo sveta in brezmadežna. 28 Tako so tudi možje dolžni ljubiti svoje žene kot svoja lastna telesa. Kdor ljubi svojo ženo, ljubi sebe. 29 Saj vendar ni nihče nikoli sovražil svojega mesa,temveč ga hrani in neguje, kakor Kristus Cerkev: 30 smo namreč deli njegovega telesa. 31 Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta oba eno meso. 32 Ta skrivnost je velika; jaz pa pravim: glede Kristusa in glede Cerkve. 33 Zato naj tudi vsak med vami tako ljubi svojo ženo kakor sebe, žena pa naj spoštuje moža.

 

14.9.2020