Čas je, da odpremo novo poglavje

Leto se počasi približuje koncu. Prihaja čas, da drug drugemu pokažemo, koliko se imamo radi. Prihaja čas, da pogledamo, kaj smo v tem letu dosegli in česa še nismo dosegli. Prav tako prihaja čas, da opustimo staro in pozdravimo novo. Kolikokrat živimo v preteklosti in si želimo podoživeti ali popraviti preteklost. Morda se krivimo, morda želimo novo priložnost. Staro je staro in staro bo vedno ostalo v preteklosti. Če želimo staro vleči v novo, bomo imeli zmešnjavo. Življenje se odvija po poglavjih. Ko se eno poglavje zapira, mu moramo dovoliti, da se zapre do konca. Če upamo, da se bo staro poglavje odprlo ponovno, živimo v preteklosti. S tem škodimo sebi in okolici. Vsako poglavje ima mnogo dragocenega, vendar se vsako poglavje tudi sčasoma zapre. Zapreti poglavje je boleče. Bolečina ob izgubi je lahko velika a samo, če ne sprejmemo, da se življenje odvija po poglavjih. Vsakdo bi rad živel v pomladi in v poletju. Prideta pa tudi jezen in zima. Nobenemu letnemu času se ne moremo izogniti ali se ga čim hitreje znebiti. Zima ne pride zato, ker smo slabi ljudje, ampak zato, ker je takšen naravni tok. Če pozimi hodimo naokoli v kratkih rokavih, živimo v preteklosti, živimo v poletnem času, zato nas zebe. Če pa se toplo oblečemo in odpravimo na čudovit sprehod, lahko prav tako uživamo, a na drugačen način. Tudi vi imate kakšno poglavje, ki se je morda že zdavnaj končalo in je prišel čas, da ga zaprete, morda danes.

Če ste navezani na staro poglavje, ne boste mogli odpreti novega. Čeprav si morda ne želite novega, je to podobno, kakor da bi si ne želeli zime. Mnogi ljudje ne marajo zime, ampak tudi zimo je potrebno preživeti. Vprašanje je le ali boste preživeli zimo v kratkih ali dolgih rokavih?

Kako lahko odprete novo poglavje? Naredite en obred.

 1. Na list papirja napišite vse dobro in slabo, kar ste dobili v prejšnjem poglavju. Napišite tudi datum, kdaj se je poglavje začelo in kdaj končalo.
 2. Meditirajte ali molite na prejšnje poglavje in prosite višjo silo ali v karkoli verjamete, da zapre prejšnje poglavje.
 3. Občutite vsa čustva žalovanja, vzemite si čas za žalovanje ob zaprtju prejšnjega poglavja. Zavedajte se, da je poglavje zaprto.
 4. Zmečkajte list papirja in ga zažgite in opazujte, kako izgoreva ali pa ga odvrzite v reko in opazujte, kako pluje.
 5. Napišite novi list papirja na katerega napišite, da pozdravljate novo poglavje in na približno napišite, kaj mislite, da vas čaka v novem poglavju. Seveda ne morete vedeti a vsaj na približno napišite kaj mislite, da vas čaka v novem poglavju.
 6. Meditirajte ali molite na novo poglavje in prosite višjo silo ali v karkoli verjamete, da odpre novo poglavje.
 7. Obučutite vsa čustva pričakovanja, vzemite si čas za pričakovanje ob odprtju novega poglavja. Zavedajte se, da je poglavje odprto.
 8. List si postavi na vidno mesto in ga vsak dan opazujte ter se zahvaljujte življenju, ker je novo poglavje odprto. Tako se boste spominjali, da živite v novem poglavju.

 

To je samo primer obreda, seveda lahko naredite po svoje. Pomembno je, da ločite med starim in novim, ter da pozdravite novo z vsem svojim srcem.

Po obredu boste občutili olajšanje in ta občutek, vas bo popeljal v novo poglavje. Čeprav boste vseeno včasih pomislili na prejšnje poglavje, ste dali v vašo podzavest in zavest jasen ukaz, da ste v novem poglavju. Če se imate radi, si morate dovoliti vstopiti v novo poglavje, čeprav vas marsikaj veže na staro. Ni enostavno, a enostavno se skrivnost dobrega življenja skriva v tem, da živite v tukaj in zdaj.

Kar je včasih bilo, je bilo. Čeprav si močno želite, da bi prišlo nazaj, s tem živite v iluziji, saj se življenje kot že rečeno, odvija v poglavjih. Ne morem dovolj poudariti pomembnosti tega. Vse preveč ljudi živi v preteklosti. Sanjarijo o tem, kako je bilo včasih lepo, a to ni pomembno. Lahko se spomnite na lepe trenutke vedoč, da so minili.

Raje se osredotočajte na to, da ustvarite nove želene trenutke. Za to pa boste morali delati. Če ne delate na svojem novem poglavju, vas nekaj veže na staro poglavje ali pa ste v fazi žalovanja, ki lahko traja dlje časa. Žalujte. To je v redu. Samo zavestno si govorite, da je staro poglavje zaključeno za vedno in da pozdravljate novo poglavje. Vsak dan naredite, kolikor lahko, da pišete novo poglavje.

Nekaj nasvetov, kako ustvariti novo poglavje: 

 1. Zapišite si ponovno glavne nauke, ki ste jih dobili iz prejšnjega poglavja. Česa si najbolj želite v novem poglavju in česa si nikakor ne želite v novem poglavju.
 2. Razmislite, česa si še želite v novem poglavju. Napišite si vse cilje in želje. Pripišite tudi razloge, zakaj si želite te posamezni cilj doseči.
 3. Napišite si okvirno katere naloge boste morali opraviti, če boste želeli doseči ta cilj.
 4. Napišite si, katere naloge boste opravili takoj jutri in si jih zapišite v svoj planer.

Nato pa poizkušajte vsak dan opraviti čim več nalog. Samo, če boste opravljali nove naloge, boste živeli v novem poglavju. Četudi imate kak slabši dan, je bolj pomembno, da ste opravili vsaj nekaj. Pomembno je, da z dejanji pokažete vaši zavesti, da živite novo poglavje.

Pri novem poglavju vam najbolj pomaga zavedanje, da čeprav se trudite, se staro poglavje ne bo odprlo, zato vam preostaja:

 1. Odprtje novega poglavja
 2. Obžalovanje

Predlagam, da izberete prvo opcijo, če se imate radi.

Ljubezen do sebe spremeni vse, zato si pomagajte z vajami, ki povečajo samo – ljubezen in samo – spoštovanje, saj boste tako bolj avtomatično sebe postavljali na prvo mesto, tako boste lažje vztrajali pri novem poglavju.

Kako lahko povečate ljubezen do sebe?

 1. Obkrožajte se z ljudmi, ki so do vas spoštljivi, s tem pokažete spoštovanje do sebe.
 2. Poslušajte kako izobraževanje na to temo in opravljate kakšne vaje.
 3. Vsak dan si privoščite čim več dobrega zase, lepo delajte s seboj.

Prišel je čas, da odprete novo poglavje danes.

Avtor: Rudi Kirar, 8.12.2019